Ett försenat inlägg om äventyr i ett tidigt skede

Måndagen den 25e april gick vi på en skattjakt runt det gamla området då vi blivit lovade av en väldigt snäll granne att gräva upp rabarber från hennes före detta lott. Väl där träffade vi ytterligare en lottgranne som erbjöd oss buskar. Slutresultatet blev 2 krusbärsbuskar, 2 svartvinbärsbuskar, ett gäng rabarber, ett större knippe stulen persilja och ett stycke krigsskada. Linnéa hamnade nämligen i krig med en envis rot och tog då hjälp av grepen (även kallad Greven) för att skära loss roten. Tummen blev skinnskalad men buskjäveln står nu nergrävd på vår mark och ska banne mig växa.



Rabarberna och persiljan blev tillfälligt planterade i en gammal trälåda från Ica.

 -


På torsdagen blir pallkragarna vi hittat på Blocket för 100 kronor styck hemfraktade till Linnéa.


-


Fredagen startar tidigt, redan strax innan åtta hämtar Emelie upp Linnéa och pallkragarna. Efter en gemensam frukost beger vi oss raka spåret mot Bauhaus. Där köper vi sex säckar jord och dylikt, två säckar lecakulor (som visade sig vara en säck för mycket), samt ett par finfina trädgårdshandskar till Linnéa.


Det är handskarna som är det viktiga på denna bild.

Väl på lotten fann vi en gåva från en av de snälla grannarna, nämligen ytterligare en krusbärsbuske (ärligt talat är det bara en gissning, vi vet ännu inte säkert) och en mystisk växt vi inte hade någon aning om vad det var.



Så här såg det ut innan vi började med dagens arbete. Fyra buskar och alldeles för mycket lerjord.


Sedan fick vi klia oss i huvudet och planera om upplägget när vi skulle sätta ut pallkragarna. Vi märkte ut deras nya plats och grävde där upp jorden som vi sedan blandade med några nävar lecakulor och jag-minns-inte-vad-för-sorts-jord. Det kan eventuellt ha varit lite-av-varje-som-fanns-kvar-sedan-tidigare-jord.


 

Emelie hade läst sig till tipset att lägga tidningspapper i botten för att slippa ogräs. Det kan hända att vi i efterhand har läst det hela lite mer noggrant och förstått att tidningarna skulle överlappa varandra med minst en decimeter men det låtsas vi inte om. Där efter öste vi på en blandning med lerjord, lecakulor, plantjord och en nypa gödsel.


Efter lite vattenskvättning och granntjatter åkte vi till Emelie och svidade om. Vi skulle till Enköping på äventyr! Staden bjöd på diverse loppisar och Linnéa fyndade en rolig och matnyttig bok om odling för en tia. Odlarglädje i grönsakslandet heter den och är skriven av Åke Truedsson.


Med Emelie framför ratten och Linnéa som kartläsare tog vi oss ut till Hallonkvinnan. Hon skänkte bort hallonbuskar till den som orkade komma och själv gräva upp. Vi tog många. En hel sopsäck faktiskt. Hallonkvinnan hade en underbar gård med två sorters höns, en trevlig son och tre sorters hund. En av hundarna skulle man nog kunna kalla häst om man ville.


På väg där ifrån stannade vi till vid det som skulle bli en majbrasa. Det var här vi hittade grenarna till vår vackra spaljé.



Linnéa knycker alltså plockepinn och skall inte brännas på bål som en annan häxa.


Med bilen full åkte vi hemåt men gjorde ett kort stopp på en liten loppis som det var skyltat till längst med vägen. En rostig gammal spade för tio riksdaler tackade vi för. Det var en rar liten loppis där man själv fick lägga pengarna i kassan och skriva upp vad och för hur mycket man handlat.


Efter middagen drog vi igång på lotten. Den tredje krusbärsbusken åkte i jorden, sedan grävde vi upp ett dike till hallonbuskarna. Där kan vi snacka tungt arbete och tacksamma var vi för den nyinköpta spaden. Vi blandade upp jorden och satte i buskarna. Lika så med rabarberna och den mystiska växten. Vi fyllde pallkragarna ytterligare med en spännande jordblandning som inte blivit dokumenterad. Dagen avslutades med lite gödsel över fulsakslandet och vattning. Vi gav upp strax efter halv tio då mörkret lagt sig.



En skepp kommer lastat! Med vadå? Grenar och buskar!



Till höger har vi den mystiska växten.



Och slutligen spaden vi fyndade.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0